شنبه 20 بهمن 1403 , 23 : 20
متات نیوز

معاون ميراث فرهنگي كشور:2 پرونده ثبت جهاني در دست پيگيري است

تاریخ انتشار : شنبه 11 ارديبهشت 1395 , 34 : 11
تعداد بازدید : 1192

متات‌نيوز- معاون ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري كشور از پيگيري 2 پرونده ثبت جهاني از طريق سازمان يونسكو در تيرماه امسال خبر داد.

 به گزارش ايرنا محمدحسن طالبيان عصر يكشنبه در دانشگاه صنعتي جندي شاپور دزفول افزود:بيابان لوت واقع در سه استان كرمان،سيستان و بلوچستان و خراسان جنوبي و نيز 11 قنات تاريخي با ويژگي هاي منحصربفرد در چند استان كشور از جمله پرونده هايي مي باشند كه در دست پيگيري براي ثبت جهاني مي باشند.

وي با اشاره به اين كه ارزيابي اين پرونده انجام شده است، گفت:پرونده 11 قنات كشور داراي اشكالاتي بود كه اين اشكالات اصلاح شد و ارزيابي هاي لازم صورت گرفت.

معاون ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري كشور با اشاره به پرونده هاي جهاني شدن كشور در سال آينده نيز گفت:بافت قديم يزد بعنوان نخستين شهر تاريخي،فرهنگي خشتي دنيا در ماههاي آينده بررسي و درسال 2017 ارزيابي مي شود.

وي در خصوص مرمت پل ساساني دزفول نيز گفت:پل باستاني دزفول كه متعلق به دوره ساساني است جزو اولويت هاي ميراث فرهنگي استان خوزستان و كشور مي باشد كه با توجه به خساراتي كه از سيلاب ديده بصورت اضطراري مرمت مي شود.

طالبيان گفت:طبق بررسي كه امروز انجام شد به پل باستاني دزفول بر اثر سيلاب خسارت جدي وارد نشده و جاده اي كه در حريم رودخانه ساخته شده است تخريب شده كه بديهي است.

وي افزود:برخورد سنگ و شن ناشي از طغيان رودخانه دز به آسيابهاي آبي دزفول خسارت زده كه با مرمت پل باستاني مرمت اين آسياب ها نيز آغاز مي شود.

پل باستاني دزفول با قدمت 1700 سال از جمله جاذبه هاي تاريخي شهرستان دزفول مي باشد كه چند سالي است براي حفظ آن تردد خودرو از روي پل ممنوع شده است.

معاون سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري كشور همچنين از برگزاري كنگره بين المللي جندي شاپور در دي ماه امسال در دزفول خبر داد.

طالبيان افزود:رويداد فرهنگي كنگره جندي شاپور بايد با انتشارات مختلفي در حوزه هاي مختلف پزشكي ،باستان شناسي و ديگر حوزه ها با نگاه ويژه به دانشگاه جندي شاپور همراه باشد.

وي با اشاره به اينكه با برگزاري اين كنگره اطلاعات گذشته در دسترس پژوهشگران قرار مي گيرد، گفت:بزودي پژوهش هايي در اين خصوص انجام و در صورت نياز كاوش هايي تا زمان برگزاري كنگره انجام و نتايج آن در كنگره ارائه خواهد شد.

طالبيان با تاكيد بر تداوم اين پژوهش ها و ساماندهي وضعيت كشاورزان در محوطه جندي شاپور اشاره كرد و افزود:در تلاش هستيم زمين هايي كه در محوطه جندي شاپور قرار دارند ضمن رعايت حقوق اهالي منطقه و منابع آنها مصالحه و آزاد شوند تا هم منافع كشاورزان و اهالي منطقه و هم منافع ملي حفظ شوند.

معاون ميراث فرهنگي،صنايع دستي وگردشگري كشور جندي شاپور دزفول را افتخار ايران بويژه در حوزه پزشكي دانست و گفت: به دنبال شناخت قله هاي فرهنگي و تاريخي وتمدن ايران باستان هستيم لذا كميته فرهنگ و تمدن نيز در اين راستا بر پايه توسعه گردشگري تشكيل و فعال شد.

وي افزود:با معرفي بهتر جندي شاپور وديگر مناطق تاريخي و ارزشمند استان خوزستان مانند مناطق تاريخي بهبهان،اهواز،آبادان ،مسجدسليمان و ايذه به دنبال توزيع گردشگري بين شهرهاي مختلف استان خوزستان هستيم تا گردشگران با ورود به اين استان از اين مناطق منحصر بفرد تاريخي نيز ديدن كنند.

رييس دانشگاه جندي شاپور دزفول نيز در اين نشست گفت:قدمت آموزش عالي در كشورمان به يك هزار و 800 سال برمي گردد در حالي كه كشورهايي كه ادعاي توليد علم دارند كمتر از 800 سال قدمت فعاليت دانشگاهي دارند لذا بايد دنيا را از فرهنگ ايراني و اين سابقه توليد علم آگاه كرد.

محمدرضا عصاري افزود:بايد كشاورزان را از وضعيت اين محوطه تاريخي آگاه كرد تا بصورت آگاهانه منافع ملي را بر منافع شخصي برتر دانسته و با ميل و رغبت اراضي ملي را تحويل دهند.

طبق مستندات تاريخي موجود در شهر باستاني جندي شاپور دزفول ، نخستين نظام نامه آموزش عالي در 1800 سال پيش در دانشگاه جندي شاپور شكل گرفت.

نخستين دانشگاه جهان به دستور شاپور اول ساساني در اين شهر تاسيس شد.

دانشگاه جندي شاپور دزفول در عصر خود معتبرترين مركز علمي جهان بود كه رشته هايي چون پزشكي و نجوم در آن تدريس مي شد.

آثار برجاي مانده اين شهر در 24 شهريور سال 1310 به شماره 46 در رديف آثار ملي به ثبت رسيد.

منبع: ايرنا