جمعه 19 بهمن 1403 , 34 : 04
متات نیوز

مجموعه تاریخی کلانتر در تبریز با خطر تخریب کامل مواجه است

تاریخ انتشار : شنبه 18 آذر 1396 , 49 : 15
تعداد بازدید : 870

متات‌نيوز- عضو هیات مدیره انجمن متخصصین حفاظت و مرمت بناها وبافت‌ها و محوطه‌های تاریخی اعلام کرد: مجموعه تاریخی کلانتر در محله بیلانکوه تبریز در اثر بی توجهی ارگان‌های مربوطه، با خطر تخریب کامل مواجه است.

ناصر هادی دهقانی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه خانه‌های تاریخی و حمام‌ها یکی از مهم‌ترین آثاری هستند که در معرض تخریب گسترده قرار دارند، گفت: این آثار نه تنها مورد توجه هیچ نهاد و سازمانی نیستند، بلکه آن‌قدر در این سال‌ها به آن‌ها بی‌توجهی شده است که به ‌راحتی هر صاحب ملکی به خود اجازه‌ می‌دهد که در آن دخل و تصرف کرده و با تخریب آثار، از این مکان‌ها به‌عنوان زباله‌دانی و پارکینگ استفاده کند.

وی در خصوص مجموعه تاریخی کلانتر، بیان کرد: این مجموعه متاسفانه امروزه مجموعه کلانتر در شرق تبریز و در محله قدیمی بیلانکوه قرار دارد و خانه - باغ میرزا ابراهیم خان باغمیشه‌ای ملقّب به شرف‌الدّوله و مشهور به کلانتر (۱۲۳۱-۱۳۱۱ ه.ش) مربوط به دوره قاجار به تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی با شماره ۹۷۱۲ به ثبت رسیده است.

این کارشناس ارشد مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی با اشاره به قسمت‌هایی که تاکنون از این مجموعه شناسایی شده‌اند، یاد آور شد: بازارچه کلانتر، باغ اندرونی کلانتر، باغ بیرونی کلانتر، حمام عمومی کلانتر، حمام اختصاصی کلانتر، مسجد کلانتر، بناهای اندرونی و متعلقات آن و نیز کوشک بیرونی از این جمله این بخش هاست.

وی ادامه داد: در این میان قسمت‌هایی از باغ اندرونی، بخشی از ساختمان‌های اندرونی، حمام اختصاصی، بخشی از باغ بیرونی، کوشک بیرونی و مسجد کلانتر به صورت نیمه مخروبه در آمده است و نیارمند توجه ارگان‌های ذیربط، به ویژه سازمان میراث فرهنگی کشور به عنوان متولی حفاظت و مرمت آثار تاریخی است.

هادی دهقانی در بخشی دیگر از سخنان خود مرمت‌های غیراصولی و شتاب‌زده را بلای جان میراث فرهنگی و بناهای تاریخی آذربایجان شرقی به ویژه تبریز دانست و خاطر نشان کرد: این گونه اقدامات، در کنار آسیب به اعتبار بناها و آثار تاریخی، در مواردی این سرمایه‌های ملی را حتی تا مرز نابودی کشانده است.

وی خاطرنشان کرد: سایه‌ی غفلت بر سر میراث فرهنگی و ابنیه تاریخی تبریز، به عنوان یکی از ارزشمندترین شهرهای تاریخی کشور با پیشینه‌ای غنی سنگینی می‌کند.

 وی تاکید کرد: این سرمایه‌های ارزشمند ملی که می‌توانست نقش بی‌بدیلی در توسعه گردشگری و بهبود وضع اقتصادی استان و اشتغالزایی ایفا کند، خواسته و یا نا خواسته به فراموشی سپرده شده است و هر روز خبر تخریب یکی از این آثار تاریخی در سکوت مسئولان، رسانه‌ای می‌شود.

منبع: ايسنا