سه شنبه 2 دي 1404 , 03 : 07
متات نیوز

ثبت جهانی آثار ایران در یونسکو، باعث فخر آثار جهانی است

تاریخ انتشار : يكشنبه 3 مرداد 1395 , 26 : 13
تعداد بازدید : 1225

متات‌نيوز- «وقتی درباره میراث فرهنگی صحبت می‌کنید، یعنی درباره «ایران» صحبت می‌کنید، بنابراین باید نگاه به این حوزه از بسیاری از سلیقه‌ها و جناح‌ها بلندتر باشد

به گزارش ایسنا، دکتر «احمد جلالی» که صبح امروز (شنبه دوم مرداد) در نشست خبری ثبت جهانی «قنات ایرانی» و «بیابان لوت» در سازمان میراث فرهنگی، در ابتدای سخنانش، نخست از رسانه‌ها خواست اطلاعات بین‌المللی، فنی و تاریخی خود را درباره تاریخ ایران افزایش دهند.

وی با بیان این‌که متاسفانه رسانه‌ها و صدا و سیما در حوزه میراث فرهنگی کم کار هستند، افزود: رسانه‌ها گاهی اوقات تیترهایی می‌زنند و مطالبی را مطرح می‌کنند که مشخص است اطلاعات دقیق فنی و ریشه‌های بین‌المللی ندارند.

او از رسانه‌ها خواست برای فعالیت در حوزه میراث فرهنگی، به تاریخ نیز نگاه داشته باشند و ادامه داد: متاسفانه یک برداشت غلط از میراث فرهنگی وجود دارد و خیال می‌کنند میراث فرهنگی وجهی‌ برای تفاخر به گذشته است، در حالی که ما از آن برای امروز و آینده استفاده می‌کنیم.

وی همچنین با تاکید بر این‌که نمی‌توان تاریخ را با پول ساخت، گفت: تاریخ میخ استحکام آینده ایران و مشروعیت کشور است.

جلالی در ادامه صحبت‌هایی درباره چهلمین جلسه یونسکو و ثبت دو اثر ایرانی پرداخت.

* پرونده‌ای که رد شده بود را توانستیم ثبت کنیم

وی با اشاره به اینکه پرونده «قنات‌ ایرانی» ابتدا «دیفر» (احتمال رد آن زیاد است) شده بود، افزود: با این اعلام، همراه با کارشناسان ایرانی جلسات متعددی با ایکوموس و «IUCN» برگزار کردیم و آن‌ها را قانع کردیم که این قنات‌ها به عنوان نماینده ۳۷ هزار قنات ایرانی چرا حایز اهمیت هستند.

او با تاکید براین‌که کارشناسان یونسکو متوجه شدند که ایران به انتظارات یونسکو توجه کرده، اما این قضیه درست برای آن‌ها فهم نشده است؛ به سفرنامه ناخسرو و برخی اشعار دیگر درباره قنات‌های ایرانی از سال‌های گذشته اشاره کرد.

وی با اشاره به این‌که ما با یک تاریخ سه هزار ساله در این زمینه مواجه هستیم، بیان کرد: سه هزار سال پیش کسانی به بیابان رفتند و چنین تکنولوژی را کار کردند که حتی تراز آب آن از بالا به پایین نمی‌شود، بدون این‌که یک قطره نفت استفاده یا از موتور و پمپ استفاده کنند. در محاسبات مشخص شد که برای ایجاد قنات ایرانی ۴۵۰ میلیون روزِ کاری نیاز بوده است.

سفیر ایران در یونسکو در ادامه با تاکید بر این‌که ثبت جهانی آثار ایران در یونسکو باعث فخر آثار جهانی است، نمونه بارز این ادعا را ثبت جهانی «تخت‌جمشید» دانست و افزود: پس از ارایه این پرونده به یونسکو بدون هیچ حرفی همه اعضا به تشویق ایران پرداختند و از کشورمان به دلیل تاخیر در ارایه این پرونده گلایه کردند.

«جلالی» در ادامه با اشاره به ایجاد مرکز بین‌المللی قنات یزد در سال ۲۰۰۲ اظهار کرد: این مرکز با امضای یونسکو کار خود را آغاز کرد و براساس برنامه‌ریزی ها قرار بود که آموزش نیز در اولویت کارها باشد، اما متاسفانه چند سال بعد آموزش در این مرکز کنسل شد که امیدواریم این اتفاق بار دیگر از سر گرفته شود.

*چین هم می‌خواست قنات را به نام خود کند

به گزارش ایسنا، پرویز کردوانی نیز در صحبتی کوتاه اظهار کرد: کشور چین در طول چند سال گذشته تلاش می‌کرد تا تکنولوژی ایجاد قنات‌ها را به نام کشور خود ثبت کند که خوشبختانه ایران پیشرو بود.

در این نشست خبری، «مهران مقصودی»، مسئول تهیه پرونده کویر لوت ومدیر گروه دانشکده جغرافی در دانشگاه تهران، «علی اصغر سمسار یزدی»، رییس مرکز بین‌المللی قنات یزد و «پرویز کردوانی» حضور دارند.

منبع: ايسنا