شنبه 4 اسفند 1403 , 18 : 02
متات نیوز

اعتبارات تامین نشود، بازسازی «ارگ تاریخی بم» تعطیل می‌شود

تاریخ انتشار : دوشنبه 24 خرداد 1395 , 37 : 12
تعداد بازدید : 738

متات‌نيوز- این اثر تاریخی 10 سال است که در دست بازسازی است ولی هنوز تکمیل نشده و حتی احتمال اینکه به علت کمبود اعتبارات کار بخوابد، هم وجود دارد.

محمود وفایی مدیر کل میراث فرهنگی استان کرمان در گفتگو با خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص وضعیت فعلی بازسازی ارگ تاریخی بم گفت: مسعود سلطانی‌فر مدیر کل میراث فرهنگی در سفر اخیر خود به استان کرمان، پس از مطالعه طرح بازسازی خواستار افتتاحیه این اثر تا سال 2017 شد.

وی افزود: در بخش‌های اصلی ارگ کار بازسازی رو به اتمام است اما قسمت‌های فرعی کار کارگاه‌هایی در حال فعالیت است.

وی در ادامه افزود: اساساض در چند سال اخیر قسمت‌هایی از ارگ مثل حصارهای بیرونی، سردر، سربازخانه‌ها، کلاه فرهنگی و ... هدف اصلی بازسازی ما بود که مورد مطالعه قرار گرفت. ارگ بم قرار نیست به طور کامل بازسازی شود؛ بخش‌هایی از این اثر تاریخی باید مورد مطالعه و حفاظت قرار گیرد. یکی از اهداف ما پس از احیای این اثر این است که خانه‌های اطراف ارگ را خریداری کنیم.

وفایی در ادامه افزود: ما در تمام قسمت‌های ارگ بم کارگاه‌های آموزشی مرمت برگزار کردیم. ولی تمرکز بیشتر ما بر قسمت کلاه فرهنگی و حاکم‌نشین بیشتر از بخش‌های دیگر است. در این قسمت‌ها خاک‌برداری و استحکام انجام شده و مرمت آن را انجام می‌دهیم.

وی در بخش پایانی در خصوص افتتاحیه ارگ بم در سال 2017 گفت: ما تمام تلاش خود را می‌کنیم که این اثر تاریخی تا سال 2017 افتتاح شود ولی اگر اعتبارات به طور کامل به ما ندهند، ممکن است کار بازسازی این اثر را تعطیل کنیم.

گفتنی است؛ ارگ تاريخی بم در زمين لرزه اين شهر به کلی تخريب شد اما نکته جالب توجه اينکه اين بنا بعد از تخريب شدنش ثبت جهاني شد و مورد توجه قرار گرفت، ارگ بم بنايي است که لقب بزرگ ‌ترين بناي خشت و گلي جهان را به خود اختصاص داده است و جالب ‌تر اينکه دومين بناي خشتي بزرگ جهان به نام ارگ راين نيز که بسيار شبيه ارگ بم است در چند کيلومتري شهر بم در استان کرمان قرار گرفته است. نکته دیگر اینجاست که این اثر تاریخی 10 سال است که در دست بازسازی است ولی هنوز تکمیل نشده  و حتی احتمال اینکه به علت کمبود اعتبارات کار بخوابد، هم وجود دارد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

معدن، «تخت سرخ» میمه را نابود می‌کند؟

متات‌نيوز- جمعی از شهروندان و مسئولان شهرستان میمه با تنظیم طوماری خواستار ممانعت از تخریب پدیده طبیعی « تخت سرخ» ازسوی بهره برداران واحدهای معدنی سنگ ساختمانی در این منطقه شدند.

امضا کنندگان این طومار به انجام عملیات تخریبی بهره برداری از معدن سنگ در تخت سرخ و انباشت ضایعات سنگ در دره های منحصر بفرد و دیدنی و دارای جاذبه های گردشگری موسوم به دره دوزخی ابراز نگرانی کردند.

«دره دوزخی»، «تخت محمد جعفر» و «سنگ نوشته صدرالاسلام» پدیده هایی طبیعی و بشری هستند که در مجموعه ای به نام «تخت سرخ » در استان اصفهان برای دوستداران و فعالان میراث فرهنگی شناخته شده است.

این منطقه به لحاظ وجود سنگ ساختمانی از مدتها مورد توجه معدن داران و تولید کنندگاه سنگهای ساختمانی و تزتئینی قرار گرفته و فعالیت های معدن کاوی و استخراج ، این بخش از میراث کهن و طبیعی استان اصفهان را در معرض تهدید قرار داده است.

دوستداران طبیعت در میمه در بخشی از این طومار از مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان درخواست کردند تا هرچه سریع تر تمهیداتی اتخاذ کند تا در اسرع وقت نسبت به توقف عملیات تخریبی واستخراج سنگ از این منطقه اقدام شایسته و بایسته صورت گیرد و سپس مسببان این تخریب به اعاده وضع به حالت سابق الزام شوند.

این منطقه زیبای طبیعی که از مواریث فرهنگی است می تواند به منبعی بسیار غنی در راستای جذب گردشگر حتی در سطح جهانی تبدیل شده و منافع زایدالوصفی برای عموم داشته باشد.

دره دوزخی در شمال تخت سرخ واقع شده و راه دسترسی به تخت سرخ جاده ی کم عرضی است که از میان این دره های دیدنی و در عین حال مهیب می گذرد.

مدیر امور فرهنگی و روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت: پدیده طبیعی تخت سرخ، جاذبه طبیعی بسیار زیبا و منحصر به فرد است.

شهرام امیری گفت: وجود معدن سنگی در حاشیه این جاذبه طبیعی، آسیب هایی به این پدیده طبیعی وارد کرده است.

او یادآوری کرد: در این راستا سازمان از هرنوع اقدامی که منجر به حفظ این مجموعه شود با در نظر گرفتن شرایط و قوانین موجود حمایت می کند.

کارشناس ارشد میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان گفت: به این منظور کارشناسان میراث فرهنگی این اداره کل به بررسی ابعاد آسیب زایی این معدن خواهند پرداخت و درصورت اثبات آن از روش های قانونی برای جلوگیری از روند تخریب این پدیده طبیعی استفاده می کنند.

او تأکید کرد: البته مهمترین اقدام برای رسیدگی بهتر به این جاذبه طبیعی منحصر به فرد، تسریع در ثبت این اثر در شورای عالی ثبت آثار ملی کشور است که برای این منظور مدارک و مستندات لازم به این شورا ارسال شده است.

امیری گفت: از سوی دیگر باید کمیته ای مشترک با حضور اداره کل حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی، سازمان صنعت، معدن و تجارت و جمعی از مسئولان محلی شهرستان میمه تشکیل شود.

این اثر طبیعی و بسیار زیبا در حدود 16 کیلومتری شهر میمه در استان اصفهان قرار دارد که به علت نزدیک بودن این منطقه به کویر از آب و هوای کویری برخوردار است.

منبع: خبرآنلاين