سه شنبه 23 بهمن 1403 , 33 : 14
متات نیوز

در بازدید رئیس جمهوری از بافت تاریخی کرمان چه گذشت

تاریخ انتشار : چهارشنبه 29 ارديبهشت 1395 , 41 : 15
تعداد بازدید : 1119

متات نيوز- رویکرد آقای پوینده در یک سال اخیر رویکرد خوبی بوده که ایشان هم دارند مشکلات گذشته را حل می کنند و هم فکری هم برای واگذاری های جدید دارند. ما انتظاری که داریم این است که صندوق احیاء برای واگذاری های خود شرایط را در پیش بگیرد که سرمایه گذاران و متقاضیان زیاد نا امید نشوند سفر اخیر هیات دولت به استان کرمان شاهد اتفاق جدید بود؛ بازدید رئیس جمهوری از بناها و بافت تاریخی شهر کرمان. بازدید که پیامد آن توصیه مکتوب رئیس جمهوری به توجه بیشتر به این بخش بود. محمود وفایی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در گفت گو با پایگاه اطلاع رسانی صندوق احیاء (صابتا)، ضمن اینکه به توضیح زمینه سازی حضور رئیس جمهوری در بناهای تاریخی کرمان پرداخت، درباره تاثیر این بازدید بر مدیران و سرمایه گذاران استان هم توضیح داد. از جمله اینکه به گفته وفایی به موازات همین بازدید توافق با شهرداری کرمان برای مرمت و احیاء 8 بنای تاریخی آغاز شده است. وفایی ابراز امیدواری کرده که اقدام رئیس جمهوری بتواند در آینده به پویایی حوزه گردشگری کمک کند.

جریان بازدید رئیس جمهوری از بافت تاریخی کرمان و یادداشت ایشان در حاشیه این بازدید، توجه بسیاری از فعالان میراث فرهنگی و حتی مردم عادی را به خود جلب کرد. چه طور شد که در جریان سفر به استان کرمان چنین برنامه ای در برنامه های سفر رئیس جمهوری گنجانده شد؟ چرا که تا قبل از این تقریبا هیچگاه شاهد نمونه مشابه آن نبوده ایم.

استان کرمان از مجموعه داشته های میراثی کشور نمونه های بسیاری را در خود جمع کرده و پتانسیل فوق العاده ای برای توسعه گردشگری دارد. یک جلسه ای قبل از سفر آقای رئیس جمهوری به کرمان با حضور ایشان تشکیل شده بود که آقای استاندار و آقای سلطانی فر هم حضور داشته اند و با توجه به اینکه استاندار کرمان بر روی مسایل میراث فرهنگی و گردشگری بسیار حساس هستند، قسمتی از آن جلسه هم به همین موضوع اختصاص پیدا می کند. در آن جلسه توضیحات خوبی درباره ظرفیت صنعت گردشگری و حوزه میراث فرهنگی در اقتصاد مقاومتی به آقای رئیس جمهور ارائه می شود. بعد از آن هم که آقای روحانی به کرمان تشریف آوردند، هم مردم و هم افرادی که با تیم اجرایی ایشان مرتبط بودند زمینه را فراهم کردند تا ایشان بازدیدی از بناهای تاریخی داشته باشند.

چه شد که آقای روحانی در جریان بازدید آن یادداشت را نوشتند؟ آیا ایشان با موارد خاصی مواجه شده بودند؟ چون به هر حال ضمن اینکه بازدید ایشان کم نظیر بود، واکنش ایشان هم بعد از این بازدید کاملا متفاوت به نظر می رسید.

چیزی که آقای رئیس جمهور را تحت تاثیر قرار داده بود بازدید از باغ فتح آباد کرمان بود که تا ابتدای آغاز به کار همین دولت در آستانه تخریب کامل قرار داشت. باغ فتح آباد مجموعه ای متعلق به دوران قاجار است که تقریبا تا یک سال و نیم یا دو سال پیش تعداد بسیار اندکی از شهروندان کرمان هم آن را می شناختند. این مجموعه در همین مدت اندک نه تنها احیاء شد و مورد بهره برداری قرار گرفت که در فاصله زمانی بسیار کوتاهی که چیزی بیش از یک سال از آغاز بهره برداری آن می شود، اکنون به یکی از مشهورترین مکان های دیدنی کرمان و جاذبه های گردشگری ما تبدیل شده است. در این مدت تعداد بسیار قابل توجهی بازدید کننده داخلی و خارجی به این بنا رفته اند. حال آنکه تا سه سال پیش تنها یک خرابه بود که معتادان به آنجا می رفتند. این مجموعه هم با همت و پیگیری شخص استاندار و همینطور میراث فرهنگی و اداره اوقاف استان کرمان احیاء شد. وقتی آقای رئیس جمهور از جریان جزئیات احیاء این بنا، وضعیت قبلی آن و همینطور شهرت و بازدهی امروز آن آگاه شدند به شکل کم نظیری اعلام کردند که تحت تاثیر قرار گرفته اند. در طول این بازدید هم آقای رئیس جمهور چند بار تاکید کردند که نباید از ظرفیت بناها و بافت های تاریخی کشور غافل باشیم. در همین سفر هم آقای روحانی مسئولان استان را تشویق کردند که حتما قابلیت های این بنا و همینطور دیگر نمونه های بناهای تاریخی استان را تا جای ممکن تبلیغ کنند.

بازدید آقای روحانی تنها محدود به همین باغ فتح آباد بود؟

خیر. وقتی آقای رئیس جمهوری از باغ فتح آباد بازدید کردند، مشتاق شدند که به طور غیر مترقبه از دیگر بناهای تاریخی کرمان نیز بازدید کنند که در همین جریان از گنبد جبلیه، مجموعه گنجعلی خان و بازار کرمان هم بازدید کردند که این برای فعالان گردشگری و میراث فرهنگی بسیار خوشحال کننده بود که رئیس جمهوری در یک سفر استانی، در یک اقدام بسیار کم نظیر ضمن بازدید از پروژه های صنعتی و عمرانی، به این شکل گسترده به میراث فرهنگی و بناهای تاریخی هم توجه کرده اند. این را هم مورد توجه قرار می دهم که این مجموعه ها و بناهای تاریخی در شهر کرمان، فاصله قابل توجهی از هم دارند و اینکه رئیس جمهوری در آن مدت زمان این وقت را صرف بازدید از این بناها کردند، بسیار مهم است. در یادداشت آقای رئیس جمهور هم مشهود است که هم ایشان هم بسیار خرسند بودند از اینکه با این وضعیت و اقدات در حوزه میراث فرهنگی در کرمان مواجه شده اند و هم اینکه امیدوار بودند تا این دست اقدامات برای احیاء بناهای تاریخی باز هم در سراسر کشور تکرار شود.

تاثیر و بازتاب این اقدام آقای روحانی در همین چند روز در بین مدیران و سرمایه گذاران بخش خصوصی استان کرمان چگونه بوده است؟

همین روز یکشنبه ما کارگروه میراث فرهنگی و گردشگری را در استان تشکیل دادیم و همه مدیران استان به صورت متفق القول از توجه ویژه ریاست محترم جمهوری به حوزه گردشگری و میراث فرهنگی خرسند بودند و در عین حال همه هم اذعان کردند که توجه ایشان باعث شده تا مدیران استان هم با نگاهی متفاوت و تمرکز ویژه تر و بیشتری با این بخش مواجه شوند و کاری کنند تا صنعت گردشگری و فعالیت در جهت احیاء بناهای تاریخی سرعت و گسترش بیشتری بگیرد.

تحول خاصی هم در حوزه سرمایه گذاری برای بناهای تاریخی در این مدت شکل گرفته است؟

همین الان شهرداری کرمان متقاضی سرمایه گذاری در 8 بنای تاریخی است تا بعد از طی مراحل مرمت با کاربری های جدید و متناسب از آنها بهره برداری کند و این اقدام هم از جمله حرکت هایی بود که به موازات سفر آقای رئیس جمهور انجام شد. همینطور اکنون در شهرهای دیگر استان مذاکراتی از همین دست جریان دارد و سرمایه گذارانی هستند که مایل به بهره برداری از بناهای تاریخی می باشند. ما هم بعد از این اقدام تحسین برانگیز آقای روحانی اشتیاق و انگیزه دو چندانی برای تبلیغ بناهای تاریخی و جذب سرمایه گذار برای این بخش پیدا کرده ایم.

در حوزه میراث فرهنگی وظیفه واگذاری بناهای تاریخی برای احیاء و بهره برداری به صندوق احیاء سپرده شده است. اقدام اخیر رئیس جمهوری بهانه خوبی است تا بپرسیم که فعالیت های صندوق احیاء چقدر می تواند در استان به تحقق موضوع توسعه گردشگری کمک کند؟

رویکرد آقای پوینده در یک سال اخیر رویکرد خوبی بوده که ایشان هم دارند مشکلات گذشته را حل می کنند و هم فکری هم برای واگذاری های جدید دارند. ما انتظاری که داریم این است که صندوق احیاء برای واگذاری های خود شرایط را در پیش بگیرد که سرمایه گذاران و متقاضیان زیاد نا امید نشوند. خصوصا با توجه به سفر اخیر رئیس جمهوری به استان کرمان و بازتاب وسیع توجه ایشان به میراث فرهنگی یک اشتیاقی در منطقه برای ورود به این حوزه شکل گرفته که صندوق احیاء می تواند از آن بهترین استفاده را برای بهره برداری و احیاء بناهای تاریخی انجام دهد. همینطور هم واجب است طبق فرمایش آقای روحانی و تاکید ایشان در جریان این بازدید، ظرفیت های میراث فرهنگی به مراتب بیشتر تبلیغ شوند. صندوق احیاء به جهت وظیفه و اختیاراتی که دارد، متاسفانه در دولت قبل کارآمدی خوبی در استان کرمان نداشته است. در همین راستا کاروانسرای وکیل به عنوان یکی از مهمترین بناهای تاریخی استان در سنوات گذشته واگذار شده و طی 5 سال اخیر نه تنها برای بهره برداری از آن اتفاقی نیفتاده بلکه مشکلات حقوقی منجر به طرح دعوایی شده که ضربه و ضرر اصلی متوجه این اثر و میراث فرهنگی استان شده است. الان ما انتظار داریم که صندوق احیاء به هر شکلی از اهرم های قانونی خود استفاده کند و این بنای تاریخی را آزاد کند.

اگر این اتفاق رخ دهد آیا امکان مناسبی بریا واگذاری مجدد این مجموعه تاریخی فراهم است؟

ما الان دو سال است که سرمایه گذارانی برای این کاروانسرا و مجموعه تاریخی ارزشمند داریم که متاسفانه نمی توانیم از آنها در جریان بهره برداری از کاروانسرای وکیل اسفاده کنیم. چون بهره بردار فعلی به دلیل مشکلاتی که با سازمان میراث فرهنگی و صندوق احیاء دارد، این بنا را در حبس خود قرار داده و این اقدام هم به بنا آسیب می زند. ما امیدواریم که صندوق احیاء بتواند در ماه های آینده این اثر تاریخی را از حبس سرمایه گذار خارج کند که اگر این اتفاق بیفتد، به دلیل آمادگی برخی از سرمایه گذاران در استان قطعا به سرعت مراحل واگذاری مجدد کاروانسرای وکیل طی خواهد شد و هیچ مشکلی برای واگذاری آن نداریم.

منبع: صابتا